Spring naar content
Agrarisch rechtBouw en VastgoedContracten en Schadevergoeding

Verhuur dak voor zonnepanelen: aantrekkelijk of niet?

Agrarische ondernemers worden met regelmaat benaderd om hun dak te verhuren voor het plaatsen van zonnepanelen. De opgewekte energie? Die mogen ze zelf ook gebruiken. Dat klinkt aantrekkelijk, maar soms zitten er addertjes onder het gras…

Grote daken: aantrekkelijk voor huurders uit de energiesector

Agrarische ondernemers hebben vaak grote daken, waarop veel zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Daarom worden deze ondernemers met regelmaat door bedrijven uit de energiesector benaderd voor het verhuren van hun dak. De huurders gebruiken het dak om een zonnestroomsysteem te plaatsen en de opgewekte energie door te verkopen.

Ondernemer mag zelf de stroom gebruiken

Als agrarisch ondernemer krijgt u vaak een aantrekkelijk aanbod: u mag zelf ook gebruik maken van de door het zonnestroomsysteem opgewekte energie. Dat klinkt aantrekkelijk. Toch lopen ondernemers met regelmaat tegen problemen aan.

Mogelijke valkuilen bij het verhuren van uw dak

In de praktijk zien we vaak dat de agrarisch ondernemer minder voordeel heeft dan de huurder doet geloven. Drie voorbeelden:

1:Extra kosten bij terugleveren

In sommige overeenkomsten wordt een minimumbedrag vastgelegd, dat de ondernemer afdraagt aan de huurder bij het terugleveren van energie. Daar valt wat voor te zeggen. De huurder van het dak wekt de energie op en daar profiteert de ondernemer van. De terugleververgoeding wordt immers door de energieleverancier aan de ondernemer uitbetaald. Maar vanwege een overspannen elektriciteitsnet, kan terugleveren juist geld kosten. De ondernemer loopt dan het risico dat hij zijn energieleverancier moet betalen voor het terugleveren, én aan de huurder het vastgelegde minimumbedrag moet afdragen. Zo heeft de ondernemer op dat moment twee keer nadeel van de zonnepanelen op het dak.

2: Brandverzekering

Om zonnepanelen te kunnen verzekeren, moeten deze aan diverse eisen voldoen. Voldoen ze dat niet, dan zijn de zonnepanelen mogelijk niet afdoende verzekerd.  In geval van brand aan de zonnepanelen, is de kans groot dat de gebouwen van de ondernemer eveneens beschadigen of zelfs teniet gaan. Mogelijk kan de ondernemer dan opdraaien voor de kosten als geen verzekeraar thuis geeft.

3: Kosten voor verwijdering van het zonnestroomsysteem

Het zonnestroomsysteem wordt door de huurder geïnstalleerd. Logischerwijs zou die huurder het systeem ook moeten verwijderen na de looptijd van het huurcontract. Daarmee zijn aanzienlijke kosten gemoeid, die niet altijd goed gedekt zijn. De ondernemer kan dan achterblijven met een niet-werkende installatie en opdraaien voor de kosten van het demonteren en afvoeren van het systeem.

Win juridisch advies in voor eerlijke afspraken

Wij raden u aan om – voordat u een huurovereenkomst voor uw dak wenst aan te gaan – juridisch advies in te winnen. Zo weet u zeker dat er eerlijke afspraken worden gemaakt, waarbij rekening wordt gehouden met relevante factoren, zoals de verzekering en wat er na de looptijd gebeurt met het systeem. Daarnaast is het belangrijk dat u duidelijke afspraken maakt over de wijze waarop afgerekend wordt voor de opgewekte en door de agrarisch ondernemer verbruikte energie en de – veelal via de aansluiting van de agrarisch ondernemer – aan het net teruggeleverde energie.

Wilt u uw dak verhuren voor zonnepanelen?

Linssen cs Advocaten helpt u graag bij het opstellen van een eerlijk en goed contract. Neem contact op met Lenie Verhoeven via 013-5420400 of stuur een e-mail naar linssen@linssen-advocaten.nl.

Bent u al een overeenkomst aangegaan en loopt u daarbij tegen diverse problemen aan? Ook dan kunnen wij u helpen. Neem contact met ons op via de bovenstaande gegevens.  

Andere actualiteiten

Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten

Of je nu een bedrijf runt of een particulier bent, wij bieden persoonlijk juridisch advies op maat, afgestemd op jouw behoeften