Spring naar content
Bouw en Vastgoedhuurovereenkomsten

Hoe duur mag de huur zijn? De Hoge Raad schept (on)duidelijkheid over indexatiebedingen

Voor huurders en verhuurders is 1 juli ieder jaar een belangrijke dag. Dan wordt in veel huurovereenkomsten de jaarlijkse huurverhoging toegepast op basis van indexatiebedingen. In november 2024 deed de Hoge raad een uitspraak over deze huurverhoging en hoe hoog deze jaarlijks mag zijn. 

Indexatiebedingen: recht om de huur jaarlijks te verhogen

In veel huurcontracten in de geliberaliseerde sector zijn zogenaamde indexatiebedingen opgenomen. Deze geven de verhuurder het recht om de huur steeds met een bepaald percentage te verhogen. In het veelgebruikte ROZ-model voor huurovereenkomsten is een dergelijk beding ook opgenomen.

Toelaatbaarheid indexatiebedingen staat ter discussie

Tussen huurders en verhuurders zijn in het verleden regelmatig procedures gevoerd over de toelaatbaarheid van indexatiebedingen in huurcontracten. Betoogd werd dat het Europees consumentenrecht deze bedingen niet zou toestaan. De ene kantonrechter gaf de huurder gelijk, de andere kantonrechter de verhuurder. Om die reden besloot de kantonrechter in Amsterdam de Hoge Raad, als ons hoogste rechtscollege, om duidelijkheid te vragen.

De Hoge Raad geeft meer duidelijkheid

De Hoge Raad wees op 29 november 2024 (ECLI:NL:HR:2024:1780) arrest. Veel voorkomende huurprijswijzigingsbedingen op basis van de Consumenten Prijs Index (CPI) plus een opslag van 3% zijn volgens de Hoge Raad niet strijdig met Europees recht en daarom in algemene zin toegestaan. In individuele zaken kan dat overigens anders zijn, aldus de Hoge Raad. De Hoge Raad komt tot die conclusie op basis van de toepassing van Europees consumentenrecht (de Richtlijn Oneerlijke Bedingen). Uiteindelijk vindt de Hoge Raad de belangen van verhuurders om de gestegen kosten te mogen compenseren zwaarwegend.

Deze uitspraak geeft huurders en verhuurders op dit vlak enige duidelijkheid. Een huurverhoging van CPI plus 3 % opslag is jaarlijks toegestaan.

Toch blijft er onduidelijkheid over indexatiebedingen

Helaas blijft nog veel onduidelijk. Is een beding met een opslag van 4% bovenop de jaarlijkse inflatie ook toegestaan? En is een beding dat maar 1% hanteert zonder meer toegestaan? Onder welke omstandigheden kan plus 3% toch als oneerlijk gelden? Hier zal in toekomstige procedures meer duidelijkheid over gegeven moeten worden door de kantonrechter die zich met dergelijke zaken geconfronteerd ziet.

Heeft u als verhuurder vragen over indexatiebedingen?

Of bent u het als huurder niet eens met een jaarlijkse huurprijsstijging? Neemt u dan gerust contact met ons op via 013 542 0400 of linssen@linssen-advocaten.nl.

Andere actualiteiten

Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten

Of je nu een bedrijf runt of een particulier bent, wij bieden persoonlijk juridisch advies op maat, afgestemd op jouw behoeften