
Paard kopen of verkopen? Voorkom juridische problemen!
Gaat u een paard kopen of verkopen? Dan is het verstandig om risico’s te beperken en juridische problemen te voorkomen. De koper en verkoper doen er verstandig aan om hun rechten en plichten te kennen en een schriftelijke koopovereenkomst op te stellen. Niets is immers vervelender dan een paard dat niet aan de verwachtingen voldoet of (verborgen) gebreken blijkt te hebben. Lees hier de do’s en don‘ts bij het kopen of verkopen van een paard.
Do’s: wat u wél moet doen
✔ Sluit een schriftelijke koopovereenkomst
Leg schriftelijk in ieder geval afspraken vast over:
- het aankoopbedrag;
- het gebruikersdoel,
- stalgebreken;
- garanties;
- levering;
- transport;
- en ontbindende voorwaarden.
Dit voorkomt interpretatieverschillen en biedt juridische zekerheid. Een expliciete vermelding van het beoogde gebruik kan in een geschil doorslaggevend zijn voor de vraag of sprake is van non-conformiteit. De koper kan zich met het gebruikersdoel op het punt stellen dat het paard hier niet aan voldoet. Daarentegen kan de verkoper daarmee aantonen, dat de koper te hoge of andere eisen stelt dan het beoogde doel van de koper.
✔ Onderzoek of sprake is van consumentenkoop
Een consumentenkoop houdt in dat een koper (de consument) een paard koopt van een professionele verkoper (bijvoorbeeld een bedrijf, een handelsstal of een manege). Op grond van artikel 7:17 BW dient het paard te voldoen aan de overeenkomst. Met andere woorden: het paard moet de eigenschappen bezitten die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten.
De koper mag in elk geval verwachten dat het paard de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik van het paard nodig zijn. Het kan ook gaan om bijzonder gebruik dat door de koper kenbaar is gemaakt bij de (ver)koop. Openbaart zich binnen één jaar een gebrek, dan geldt het wettelijk bewijsvermoeden (artikel 7:18a BW) en ligt de bewijslast bij de verkoper. De koper hoeft enkel te stellen dat sprake is van een gebrek.
NB Zie voor meer informatie over het wettelijk bewijsvermoeden, ook wel de zogenaamde garantietermijn het artikel van Lenie Verhoeven.
✔ Laat een veterinaire aankoopkeuring uitvoeren
Een veterinaire aankoopkeuring is cruciaal bij het vaststellen van de fysieke en medische staat van het paard op het moment van levering. Als er later discussie ontstaat over een gebrek, kunnen keuringsrapporten, dierenartsverklaringen en beeldmateriaal dienen als bewijs.
In de koopovereenkomst kunnen ook afspraken worden opgenomen over de aankoopkeuring. Denk hierbij aan welke dierenarts de keuring uitvoert en wie de kosten van de keuring draagt. De koopovereenkomst kan worden gesloten onder de ontbindende voorwaarde dat de verkoop geen doorgang vindt, indien blijkt dat het paard niet geschikt is voor het gebruikersdoel van de koper.
✔ Wees als verkoper transparant over gebreken
Als verkoper bent u verplicht bekende (stal)gebreken te melden (mededelingsplicht). De verkoper hoeft geen garanties voor de toekomst te geven. Immers, niemand weet hoe het paard zich in een nieuwe omgeving zal gaan gedragen en ontwikkelen. Koper? Vraag expliciet naar bekende problemen en laat deze vastleggen.
✔ Stel duidelijke ontbindende voorwaarden
Neem op wanneer de koop kan worden ontbonden, bijvoorbeeld als het paard niet door de aankoopkeuring komt of niet geschikt blijkt voor het beoogde gebruik.
✔ Internationale (ver)koop
Als een paard internationaal wordt verkocht, kunnen verschillende rechtsstelsels van toepassing zijn. Vermeld in de koopovereenkomst welk recht geldt en welke rechter bevoegd is bij een geschil.
Don’ts: veelgemaakte fouten bij een paard kopen of verkopen
✘ Vertrouwen op mondelinge afspraken
Zonder schriftelijk bewijs is het lastig om (achteraf) rechten te claimen of een geschil te beslechten.
✘ Aannemen dat een paard ‘zoals gezien’ wordt verkocht
Zelfs bij een ‘voetstoots’ koop kan de verkoper aansprakelijk zijn voor verborgen gebreken.
✘ Bij een gebrek vergeten de klachtplicht na te leven
Kopers moeten een gebrek binnen bekwame tijd na ontdekking melden bij de verkoper (artikel 7:23 BW), anders vervalt het recht om te reclameren.
✘ Geen onderzoek doen als koper
De koper heeft een onderzoeksplicht. Vraag naar eerdere medische behandelingen, prestaties en gedrag in verschillende omstandigheden.
✘ Aannemen dat consumentenbescherming van toepassing is
Bij een koop tussen twee particulieren of twee professionals geldt géén wettelijk bewijsvermoeden; de bewijslast ligt dan bij de koper (ook als een gebrek zich binnen één jaar openbaart, artikel 150 Rv).
Meer weten over een paard kopen of verkopen en de juridische gevolgen?
Heeft u vragen over uw koopovereenkomst of heeft u een geschil omtrent de (ver)koop van een paard? Dan helpen wij u graag verder. Stel uw vraag aan Ilcia Combee. U bereikt Ilcia via telefoon (013 542 0400) of via e-mail: I.Combee@linssen-advocaten.nl.
Vijf vragen over het financieringsvoorbehoud
Wordt het paard achter de wagen gespannen?
Forse matiging contractuele boete bij koop van woning
Op zoek naar meer informatie omtrent dit onderwerp? Lees alle publicaties.
Andere actualiteiten
Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten
Of je nu een bedrijf runt of een particulier bent, wij bieden persoonlijk juridisch advies op maat, afgestemd op jouw behoeften