(Eerste) juridische hulp bij verkeersongevallen
Kleine verkeersfouten hebben soms grote, akelige gevolgen. Raakt u betrokken bij een ongeval en wordt er strafrechtelijk onderzoek gedaan? Dan is het aan te raden om bijstand van een advocaat in te roepen. In deze blog leg ik u uit wanneer en waarom.
In Nederland raken jaarlijks meer dan 430.000 mensen betrokken bij een verkeersongeluk. In het nieuws wordt vooral aandacht besteed aan ongelukken waarbij enorme risico’s zijn genomen. Bijvoorbeeld onder invloed achter het stuur stappen of flinke overschrijdingen van de maximumsnelheid. Toch ontstaan de meeste verkeersongelukken door kleine verkeersfouten. Er is dan geen sprake van opzet, maar dat betekent niet dat er in die gevallen geen strafrechtelijke gevolgen aan het verkeersongeluk kunnen zitten. Is dat het geval? Dan heeft u baat bij een advocaat die u juridische hulp geeft bij verkeersongevallen.
Bij alleen materiële schade: geen strafrechtelijk onderzoek
Wanneer er enkel sprake is van schade aan materieel zal er doorgaans een oplossing worden gezocht door verzekeraars. Hierbij speelt het strafrecht geen rol.
Bij letsel: wel strafrechtelijk onderzoek
Wanneer er sprake is van letsel bij (een van) de betrokken partijen, zal de politie een onderzoek naar de toedracht instellen. Hoe ernstig het letsel is maakt in dat geval niet uit. Om erachter te komen of er schuld aan het verkeersongeval vastgesteld kan worden, zal de politie beide partijen horen, getuigenverklaringen opnemen, eventuele camerabeelden veiligstellen en mogelijk onderzoek laten verrichten aan voertuigen en/of de verkeerssituatie ter plekke door verkeersspecialisten.
Gehoord door de politie? Neem uw advocaat mee
Krijgt u een uitnodiging van de politie om gehoord te worden? Dan raden wij u aan om minstens vooraf advies en informatie in te winnen. Daarnaast heeft u ook het recht om uw advocaat mee te nemen naar het verhoor. Niet alleen heeft een advocaat ervaring met de verhoorsituatie, ook is een advocaat in staat om voor u een tegengeluid te laten horen en op te komen voor uw belangen. Het meenemen van een advocaat naar uw verhoor is raadzaam.
Risico op strafblad of schadeclaim
Uw belangen zijn mogelijk groter dan u voor ogen heeft. Bij een boete van €100,- of meer zal een registratie volgen op het strafblad. Dat kan mogelijk gevolgen hebben in de toekomst. Daarnaast kan het zo zijn dat u naast een strafrechtelijke zaak ook te maken krijgt met een aansprakelijkstelling voor de geleden schade met bijbehorende uitgebreide schadeclaim en een cursus opgelegd door het CBR.
Juridische hulp bij verkeersongevallen: wat gebeurt er na het politie-onderzoek?
Wanneer de politie het onderzoek heeft afgerond wordt de zaak ingestuurd naar het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie beslist wat er met de zaak gebeurt. Gelet op alle achterstanden in de rechtspraak kan het wachten op deze beslissing lange tijd duren. Het is voor te stellen dat het lange wachten stress en onzekerheden met zich meebrengt. Een advocaat kan in deze fase voor u een aanspreekpunt zijn en bovendien is het een professional die actief voor uw belangen opkomt.
Indien u uiteindelijk een dagvaarding of strafbeschikking ontvangt, kunt u met uw advocaat vervolgens bespreken of er mogelijk verdedigingsstrategieën zijn die uw zaak kunnen helpen en of er mogelijk nog onderzoekswensen zijn om het dossier in uw belang completer te maken. Hoe beter de uitkomst van uw strafzaak, hoe kleiner de kans op grote gevolgen in het kader van aansprakelijkstelling voor de geleden schade en uitgebreide schadeclaims.
Verkeersfout leidt niet automatisch tot zware straffen
Verkeerszaken zijn complex. Zeker omdat er zelden sprake is van opzet en de juridische afwikkeling een uiterst zorgvuldige afweging van de rechtbank vergt tussen de ernst van de feiten en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Zelfs bij een tragische afloop van een ongeval, benadrukt de rechtspraak keer op keer dat niet elke verkeersfout automatisch leidt tot zware strafrechtelijke gevolgen. Wat kan helpen is het nemen van verantwoordelijkheid en openheid voor herstelbemiddeling.
Neem verkeerszaken wel serieus
Een gevangenisstraf is doorgaans alleen in ernstige gevallen aan de orde. Het opleggen van geldboetes, taakstraffen en schadevergoedingen zijn niet ongewoon in verkeerszaken. Een bijkomende maatregel, waarmee u mogelijk rekening moet houden, is een tijdelijke ontzegging van de rijbevoegdheid. Dat maakt ook dat een zaak vanaf het begin serieus moet worden opgepakt.
Zoekt u juridische hulp bij verkeersongevallen?
Bij Linssen c.s. Advocaten hebben we ruime ervaring met het verlenen van bijstand in verkeerszaken. Zowel bij kleine ongelukken met licht letsel als bij ernstige ongelukken.
Heeft u vragen of direct hulp nodig? Neem dan contact op met Suzanne van Eekelen via s.vaneekelen@linssen-advocaten.nl of 013 542 0400.
Andere actualiteiten
Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten
Of je nu een bedrijf runt of een particulier bent, wij bieden persoonlijk juridisch advies op maat, afgestemd op jouw behoeften