Spring naar content
Burgerlijk procesrechtRuimtelijke ordening en Vergunningen

TIP: Gebruik de service ‘Berichten over uw buurt’ en mis geen publicaties van de overheid

Weet u welke wijzigingen de overheid aanbrengt in het Omgevingsplan van uw buurt? Misschien niet, want de meeste wijzigingen ziet u alleen als u zelf de publicaties in de gaten houdt. Onze tip om toch op de hoogte te blijven: meld u aan voor ‘Berichten over uw buurt’. 

Andere functie of aanduiding: soms pas na jaren voelbaar

Het gebeurt met regelmaat dat ondernemers en burgers er pas na jaren achter komen dat een perceel in bijvoorbeeld een bestemmingsplan een andere functie of aanduiding heeft gekregen. Feitelijk is er vaak aan het gebruik van het perceel niets veranderd. Toch kunnen de gevolgen van de wijziging van de functie of aanduiding heel vervelend zijn.

Voorbeeld nadelige gevolgen ‘onzichtbaar’ overheidsbesluit

Een voorbeeld ter verduidelijking. Een agrariër heeft al jaren perceel X in eigendom en gebruik. Het ligt vlak bij een natuurgebied, maar er niet in. De agrariër heeft het perceel sinds 1980 tot nu altijd gebruikt voor agrarische doeleinden. Er is in al die jaren feitelijk niets veranderd.

Eén ding is wel veranderd. De overheid heeft in 2016 besloten om aan het perceel een natuurbestemming toe te kennen. Dat is vastgelegd in het bestemmingsplan (sinds 1 januari 2024 een Omgevingsplan). Daar voelt de agrariër aanvankelijk niets van. Hij ziet er ook niets van. Hij mag zijn perceel zelf ook agrarisch blijven gebruiken. En omdat men er niets van ziet of voelt, is deze wijziging over het hoofd gezien. In 2024 komt hij erachter dat een natuurbestemming op zijn perceel rust.

En nu?

  1. Nu kan de agrariër geen rechtsmiddelen meer aanwenden tegen de natuurbestemming, omdat de termijn al lang is verstreken.
  2. Heeft de agrariër schade, omdat een perceel met natuurbestemming minder waard is. Die schade kan hij niet met succes bij de overheid claimen, omdat hij daarvoor te laat is. De termijn daarvoor is 5 jaar.
  3. Daarnaast blijkt dat er ook mogelijke gevolgen zijn ten aanzien van o.a. milieu- en natuurwetgeving, mestregelgeving en subsidies.

U begrijpt dat dit voor de agrariër of een andere burger in dezelfde situatie frustrerend is.

Publicaties in de gaten houden is eigen verantwoordelijkheid

In Nederland heeft iedereen een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om het in de gaten houden van publicaties van besluitvorming. In veel gevallen is het niet verplicht voor de overheid om rechtstreeks een bericht te sturen aan betrokkenen. Een wijziging van een bestemmingsplan/omgevingsplan, de herbegrenzing van een Natura 2000-gebied of bijvoorbeeld een provinciaal besluit moeten wel worden gepubliceerd. Dat gebeurt in het Gemeenteblad, het Provinciaal Blad en in onder meer de Staatscourant. Die krijgt u echter niet in de brievenbus. En ook de publicaties in de lokale huis-aan-huisbladen zijn er in sommige gemeenten niet meer.

U moet dus zelf publicaties in de gaten houden. De overheid heeft daarvoor een e-mailservice beschikbaar genaamd ‘Berichten over uw buurt’. De service informeert u over bekendmakingen van de overheid in de omgeving van het adres dat u opgeeft. Op die manier bent u altijd op de hoogte van bekendmakingen rondom uw adres. Daarbij kunt u zelf kiezen welke soort berichten u wilt ontvangen en van welke overheidsorganisaties.

Aanmelden voor de e-mailservice kan heel eenvoudig. Op deze webpagina onderaan kunt u zich aanmelden: Berichten over uw Buurt – Rondom een zelfgekozen adres (overheid.nl)

Blijf up-to-date en voorkom nadelige gevolgen van besluitvorming

Het missen van een publicatie van besluitvorming kan heel vervelend zijn. De gevolgen zijn in sommige gevallen ook onomkeerbaar. Dat wilt u altijd voorkomen.

De tip aan u is dan ook: meld u aan voor de e-mailservice!

Het is heel eenvoudig en kan veel ellende voorkomen.

Is er nu toch wat misgegaan en heeft u een publicatie gemist? Of bent u te laat op de hoogte geweest en hebt u te laat bezwaar of beroep ingesteld? Neem dan contact op met Esther Wijnen (e.wijnen@linssen-advocaten.nl) of bel ons via 013 542 0400

 

Andere actualiteiten

Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten

Of je nu een bedrijf runt of een particulier bent, wij bieden persoonlijk juridisch advies op maat, afgestemd op jouw behoeften