Spring naar content
Handhaving en Justitie
Door Maurice Stassen
Gepubliceerd op: 17 maart 2025

3 verschillende sancties door de overheid (buiten de rechter om)

De overheid kan buiten de rechter om verschillende sancties aan u opleggen. De belangrijkste zijn een transactie, een strafbeschikking en een bestuurlijke boete. Wat zijn dit? En leveren ze een strafblad op? U leest het hier. 

Wel of geen strafblad?

De overheid legt soms sancties op buiten de rechtbank om. U krijgt bijvoorbeeld een boete of een beschikking. Misschien lijkt het makkelijk om snel te betalen en de zaak af te handelen. Zeker als u het bedrag makkelijk kunt dragen. Maar dat is niet altijd verstandig. U loopt namelijk kans op een strafblad

Een strafblad kan verregaande gevolgen hebben. U kunt uw baan kwijtraken, omdat u bepaalde beroepen niet mag uitoefenen met een strafblad. Daarnaast kunnen verzekeraars u weigeren op basis van een strafblad. Ook kan een strafblad het verkrijgen van een visum of verblijfsvergunning in de weg staan. Lees hieronder bij welke sancties u een strafblad kan krijgen. 

3 sancties door de overheid

1: Een transactie

Een transactie is een aanbod van het Openbaar Ministerie om een boete te betalen zodat de zaak niet voor de rechter gebracht hoeft te worden. 

Indien u de boete betaalt heeft u een strafblad en is de strafzaak te einde. Voordat u betaalt kunt u beter eerst een advocaat raadplegen. Die kan het hele dossier opvragen en samen met u bekijken of er mogelijkheden zijn de boete aan te vechten. In dat geval moet u niet betalen en zal de zaak vanzelf bij de rechtbank worden aangebracht.

2: Strafbeschikking

Een strafbeschikking is enigszins vergelijkbaar met een transactie. Het grootste verschil echter is dat u zelf actief moet worden door binnen twee weken in verzet te gaan indien u het niet eens bent met de strafbeschikking. Doet u dat niet dan is de strafbeschikking onherroepelijk en dient u gewoon te betalen, met als resultaat een strafblad. Ook hier heeft te gelden: raadpleeg tijdig, binnen twee weken, een advocaat voordat u zelf iets onderneemt. Ook hier kan een advocaat het hele dossier opvragen en samen met u bekijken of en welk verweer er te voeren is in plaats van zomaar te betalen.

3: Bestuurlijke boete

Een bestuurlijke boete kan bijvoorbeeld worden opgelegd door de NVWA voor een economisch strafbaar feit. Tegen een dergelijke boete dient u binnen zes weken in bezwaar te gaan als u het er niet mee eens bent. Doet u dat niet dan is de boete onherroepelijk, dient u te betalen en zal dat bij een volgende boete tot een fikse verhoging leiden. Ook hier is het raadzaam om voordat u iets onderneemt tijdig een advocaat te raadplegen om zo samen het dossier te bekijken en te onderzoeken of en welk verweer er mogelijk is.

In dit soort zaken komt het vaak voor dat er maar betaald wordt om er van af te zijn. Maar de gevolgen kunnen groot zijn: het levert meestal een strafblad op en dat levert vaak problemen op bij het verkrijgen van een verklaring van goed gedrag, bij het verzekeraars of bij het openen van een bankrekening. 

Meer weten over sancties door de overheid en een strafblad?

Bij de afdeling strafrecht van ons kantoor kunt u altijd vrijblijvend uw  dossier op laten vragen. Dan kijken we samen met u naar de kansen en mogelijkheden. Betalen kan immers altijd nog!

Neem contact op met Maurice Stassen via m.stassen@linssen-advocaten.nl of 013 542 0400.

Vergelijkbare publicaties:
22 april 2025

CBb straft late bewijsvoering van de minister af

Het CBb heeft op 22 april jl. een tweetal door mr. M. Stassen van Linssen...
Lees Publicatie
11 april 2025

Wat is heling? Hoe herkent u het en wanneer kunt u het vermoeden?

Heeft u ooit iets gekocht waarvan u achteraf ontdekte dat het mogelijk van een misdrijf...
Lees Publicatie
4 maart 2025

Dwangsom voor slachtoffers van ondermijnende criminaliteit: gaat de overheid te ver?

Op 7 januari 2025 verscheen in de landelijke media het bericht dat het ministerie van...
Lees Publicatie
Alle publicaties

Op zoek naar meer informatie omtrent dit onderwerp? Lees alle publicaties.

Andere actualiteiten

Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten

Of je nu een bedrijf runt of een particulier bent, wij bieden persoonlijk juridisch advies op maat, afgestemd op jouw behoeften