Spring naar content
Agrarisch rechtOvereenkomstenPacht

Pachtovereenkomst opzeggen wegens dringend eigen gebruik: de criteria

Een verpachter kan maar in een beperkt aantal gevallen een pachtovereenkomst opzeggen. Dringend eigen gebruik is een van de redenen om een opzegging te rechtvaardigen. Maar dat gaat niet zomaar.

Een pachter kan zonder reden opzeggen, de verpachter niet

Reguliere pachtovereenkomsten worden aan het einde van de looptijd automatisch verlengd, tenzij de pachter of verpachter tijdig en schriftelijk opzegt. Pachters mogen zonder reden opzeggen. De verpachter mag alleen in een door de wet beperkt aantal gevallen opzeggen, bijvoorbeeld wanneer hij het pachtperceel nodig heeft voor dringend eigen gebruik. Die opzeggingsgrond komt in de praktijk geregeld voor, maar er zitten de nodige haken en ogen aan, zo legt onze advocaat Hans Menu uit in het laatste nummer van de Landpachter.

De pachter moet tijdig protesteren tegen een opzegging van de verpachter

De pachter moet binnen zes weken schriftelijk protesteren tegen een schriftelijke opzegging van de verpachter. Bij tijdig protest loopt de pachtovereenkomst door en kan de verpachter de overeenkomst alleen via een procedure bij de pachtrechter beëindigen.

De verpachter moet dringend eigen gebruik kunnen aantonen

In een gerechtelijke procedure kan de verpachter niet volstaan met de enkele stelling dat hij het pachtobject zelf wil gebruiken. Hij moet kunnen aantonen dat hij het object dringend nodig heeft en daadwerkelijk zelf en duurzaam gaat gebruiken. Daarnaast weegt de pachtrechter zijn belang af tegen het belang dat de pachter heeft bij voortzetting van de pacht.

Verder lezen

Deze blog is een samenvatting van het artikel van Hans Menu in De Landpachter, het maandelijks verenigingsorgaan van de Bond van landpachters en eigen-grondgebruikers in Nederland. Download het volledige artikel (PDF) voor meer details en verwijzingen naar de relevante wetgeving en rechtspraak.

Meer weten over het beëindigen van pachtovereenkomsten?

Stel uw vraag aan onze specialist in agrarisch recht, Hans Menu. U bereikt hem via 013-5420400 of j.menu@linssen-advocaten.nl.

Andere actualiteiten

Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten

Of je nu een bedrijf runt of een particulier bent, wij bieden persoonlijk juridisch advies op maat, afgestemd op jouw behoeften