Rijbewijs ingevorderd: klaagschrift en procedure
Is uw rijbewijs recent ingevorderd? Dan kunt u een klaagschrift indienen om uw rijbewijs (tijdelijk) weer terug te krijgen. Lees hier wat u te wachten staat bij een klaagschriftprocedure en wat een advocaat voor u kan betekenen.
Wanneer wordt uw rijbewijs ingevorderd?
Er zijn verschillende situaties waarin een rijbewijs wordt ingevorderd door de politie. Twee van die situaties zijn (1) rijden onder invloed of (2) een forse overschrijding van de maximumsnelheid. Lees hieronder de voorwaarden voor een invordering.
1: Rijden onder invloed (van drugs en/of alcohol)
Wanneer de uitslag van een ademanalyse een alcoholhoeveelheid van 570 ug/l bij een ervaren bestuurder of 350 ug/l bij een beginnend bestuurder of hoger aangeeft volgt een invordering van uw rijbewijs.
2: Overschrijding maximum snelheid
Wanneer u met een bromfiets de maximumsnelheid met 30 kilometer per uur of meer overschrijdt óf met een ander gemotoriseerd voertuig met 50 kilometer per uur of meer, volgt een invordering van uw rijbewijs.
Verzoekschrift aan de officier
Vanaf het moment dat uw rijbewijs ingevorderd is, is er een termijn van 10 dagen gaan lopen. Binnen deze 10 dagen moet de officier van justitie beslissen of het Openbaar Ministerie het rijbewijs houdt en, indien dat het geval is, voor hoe lang. Als de officier van justitie verzuimt om binnen 10 dagen een dergelijke beslissing te nemen moet u van rechtswege uw rijbewijs terugkrijgen.
Brief aan de officier van justitie met verzoek om teruggave
Terwijl de termijn van 10 dagen loopt, kan er via een brief aan de officier van justitie gevraagd worden om een teruggave van het rijbewijs. Omdat de kansen voor dit verzoek gelimiteerd zijn is het verstandig om hiervoor een gespecialiseerde advocaat te raadplegen. Zo wordt er ook in de beginfase geen kans en belang onbenut gelaten.
Klaagschrift indienen bij ingevorderd rijbewijs: de procedure
Zonder rijbewijs mag u niet rijden. Wanneer de officier van justitie beslist dat uw rijbewijs ingevorderd blijft, heeft u het recht hiertegen een klaagschrift in te dienen. Na het invorderen en ingevorderd blijven van een rijbewijs wordt de volgende procedure doorlopen:
- Het klaagschrift wordt, al dan niet met behulp van een advocaat, ingediend bij de Strafraadkamer van de bevoegde rechtbank. Welke rechtbank bevoegd is, hangt af van waar uw rijbewijs is ingenomen.
- De rechtbank vraagt een standpunt op bij het Openbaar Ministerie over de door u aangevoerde argumenten.
- Hierop volgend wordt er een zitting ingepland bij de Strafraadkamer van de rechtbank.
- Tijdens de zitting wordt aan de Strafraadkamer van de rechtbank gevraagd om de beslissing van de officier van justitie te beoordelen.
- De raadkamer beslist dan of u uw rijbewijs terugkrijgt en zo ja, wanneer dat is. Dat kan per direct zijn, of een andere termijn dan de officier van justitie heeft bepaald.
Doorgaans maar één klaagschrift mogelijk
Een klaagschrift kan doorgaans slechts één keer per invordering worden ingediend. Enkel bij sterk veranderende omstandigheden kan in bijzondere gevallen een tweede klaagschrift worden toegelaten. Bovendien staat er tegen de beslissing van de raadkamer géén hoger beroep open. Het is dus uiterst verstandig om gebruik te maken van professionele juridische bijstand door een advocaat met verstand van zaken en ervaring in klaagschriftprocedures.
Klaagschrift heeft alleen invloed op de invordering, niet op de overtreding
Let op: in een klaagschriftprocedure wordt enkel beslist of de invordering van uw rijbewijs in stand kan blijven. De hoofdzaak, hiermee wordt de vermeende overtreding van de wet bedoeld, is hiermee niet afgedaan. Mogelijk ontvangt u hiervoor nog een strafbeschikking of dagvaarding.
Heeft u uw rijbewijs teruggekregen van de Strafraadkamer? Dan kan de rechter in de hoofdzaak alsnog kan beslissen dat de invordering te kort heeft geduurd en uw rijbewijs opnieuw innemen en een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen.
Termijn voor terugkrijgen rijbewijs bij uitblijven strafbeschikking of zitting
Als u verdacht wordt van het rijden onder invloed van alcohol en/of drugs én er is binnen zes maanden na de mogelijke overtreding nog géén zitting gepland of strafbeschikking uitgevaardigd, dan krijgt u van rechtswege uw rijbewijs terug.
Wanneer de verdenking is dat u te hard heeft gereden dient de zitting of strafbeschikking binnen vier maanden na vermeende overtreding plaats te vinden of uitgereikt te worden. Gebeurt dat niet, dan krijgt u uw rijbewijs terug.
Is uw rijbewijs ingevorderd?
Bij Linssen c.s. Advocaten hebben we veel ervaring met het verlenen van bijstand in klaagschriftprocedures. Zo behaalden we recent goede resultaten met klaagschriften tegen invorderingen voor een ruime snelheidsovertreding binnen de bebouwde kom en voor het rijden onder invloed van alcohol voor zowel beginnende als ervaren bestuurders. Is uw rijbewijs ingevorderd en u vragen heeft over bijstand? Dan staan onze strafrechtspecialisten voor u klaar. Wilt u kennismaken? Neem dan contact op met Suzanne van Eekelen via 013 542 0400 of s.vaneekelen@linssen-advocaten.nl.
Andere actualiteiten
Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten
Of je nu een bedrijf runt of een particulier bent, wij bieden persoonlijk juridisch advies op maat, afgestemd op jouw behoeften